Å-Festivals Historie
- fortalt af tidligere formand Leif Larsen
Den spæde start
“Det første Å-festivals planlægningsmøde, vi holdt, var i 1990, og den første festival blev holdt i 1991. Allerede første år havde vi omkring 500-600 deltagere, og vi inviterede hovedsageligt danske bands og kor, til at starte op med. Det lokale ungdomskor blev blandt andet et af musiknavnene, mens der også kom et par bands, med lidt mere fut i. Det varede dog ikke længe inden, vi kunne invitere navne fra USA. Der fandtes ikke andre kristne musikfestivaler i Danmark på dette tidspunkt.”
En god idé
“Idéen til at starte Å-festival kom fra Sdr. Feldings daværende præst Orla Villekjær, som arbejdede rigtig meget med konfirmanderne i byen. Han havde et rigtigt godt forhold til dem, og søgte efter noget, der kunne fastholde dem, efter de var blevet konfirmerede. Så kom han med den geniale idé: at starte en musikfestival. Noget, der kunne appellere til de unge mennesker, og samtidigt bringe dem det gode budskab.”
“Festivalen blev målrettet til de unge mennesker. Programmet startede først efter middag, så de unge mennesker kunne sove længe, og det bærer programmet stadig præg af i dag. Så var de vigtigere programpunkter og musikken flyttet til om aftenen.”
Kontroversielt i starten
“Der var lidt et blandet syn på Å-festival i Indre Mission i begyndelsen. Det var jo lidt noget vildt noget, det vi havde gang i. Der var nogle diskussioner om det, og nogle mente ikke, at det var passende. Orla Villekjær var også nede en gang og snakke med IM om det, for at forklare idéen bag.”
“Jeg havde på et tidspunkt en sjov oplevelse, hvor der kom en ældre mand helt ude fra vestkysten, der lige skulle ind og se, hvad det var et vildt foretagende vi havde. Han var faktisk ret positiv.”
Dengang og nu
“I starten havde vi en Å-festival avis, som vi sendte ud til efterskoler, IMU foreninger og KFUM&K. Der skrev vi så program i, lidt om musiknavnene og andet information. Vi blev ved med at lave det i mange år, indtil internettet tog over på det punkt. Nu har vi så hjemmesiden i stedet.”
“Selve opbygningen af festivalen er dog næsten den samme. Det sene og luftige program, og fokus på, at de unge skal kunne hygge sig og gå fra og til. Så har man finpudset nogle ting, og lagt nye ting til. Jeg tror, der ligger en styrke i, at det er det samme, man laver fra år til år. Det er nemmere at gå til.”
Et projekt, der stadig giver mening
“Det tror jeg helt sikkert, at Å-festival har gjort en forskel for unge mennesker gennem årene. Jeg tror, det har nedbrudt nogle grænser, og i forhold til det antal af unge vi får hvert år, tyder det på, at der har været efterspørgsel på sådan et slags arrangement.”
“Samtidig har Å-festival også været et sted, hvor man altid har kunnet tage sine ikke-kristne kammerater med, fordi det er en festival, og fordi den er gratis. Det har også været idéen med projektet helt fra starten. Koncerter har altid været gratis, hvor man har kunnet komme ind direkte fra gaden. Det har fra dag ét været en del af konceptet, og mange fra byen har også benyttet sig af vores tilbud gennem tiden.”
En lang rejse
“Det har været en fantastisk rejse, jeg har været med på som kassér og formand for Å-festival. Jeg har fået lov til at se, hvordan tingene har udviklet sig med årene. Men det, der har været bedst, er at se så mange unge mennesker mødes om Gud. Det kunne få de små hår på armene til at rejse sig, når man gik ind til et møde og kunne høre 2000 mennesker synge lovsang sammen, samtidig med at opleve fuldstændig stilhed under talen til aftenmødet. Når man selv tror på Gud, er det fantastisk at kunne give det videre til andre på den måde.”